Analiza SWOT

August 7, 2016 mihaildan No comments exist

Ce este Analiza SWOT ?

Analiza SWOT este un acronim pentru cuvintele din limba engleză: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, care înseamnă – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări.

Ca să poți rezolva o problemă trebuie mai întâi să recunoști că o ai. SWOT este un instrument  de analiză care te ajută să identifici punctele slabe și amenințările din mediul exterior care te împiedică să-ți atingi scopul propus.

Deasemenea, metoda urmărește evidențierea oportunităților pentru situația supusă analizei, precum și scoaterea la lumină a punctelor tari, forte, care pot fi fructificate astfel încât să-ți atingi ținta pe care o dorești. 

Metoda se bazează pe sinceritatea celui care o aplică, pe puterea acestuia de introspecție personală și profesională și pe abilitatea pentru a genera un diagnostic corect al problemei și de a găsi un remediu eficient de soluționare a acesteia.

Unde se folosește?

Inițial metoda a fost folosită doar în mediul de afaceri, scopul acesteia fiind analiza factorilor interni și externi care influențează poziției firmei pe piața concurențială de profil.
Eficacitatea și simplitatea acestei tehnici de analiză decizională a făcut ca, în timp, aceasta să devină un instrument introspecție personală și profesională, de un real ajutor în identificarea propriilor temeri, calități și oportunități de viață.

Dacă o aplici corect și consecvent, analiza SWOT te ajută să devii cea mai bună versiune a ta.

Foarte important este să pui în practică ceea ce a revelat analiza SWOT pentru că, dacă nu treci la acțiune, toată munca se reduce la o simplă listă de însemnări care nu are nicio valoare.

Dar care sunt pașii de urmat într-o analiză SWOT ?▼ (video)

Poți afla detalii despre modul în care se aplică concret analiza SWOT, în plan personal și profesional la sesiunile de training pentru Dezvoltare personală și Managementul organizațiilor pe care le susțin.

Articole complementare de interes: Matricea priorităților – Managementul Timpului, Management vs Leadership, Arhitectura carierei 

Comentariile tale sunt binevenite.
Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *