Jocuri de Manipulare – Triunghiul dramatic

September 21, 2016 mihaildan No comments exist

De la agonie la extaz

Nu de puține ori se întâmplă ca, după un debut plin de lapte și miere al unei relații, aceasta să degenereze treptat și lamentabil în conflicte, acuze, învinuiri, calomnii și reproșuri, mai mult sau mai puțin voalate. Astfel se transformă un vis frumos într-un veritabil coșmar.
Devii permanent stresat, nervos, furios, pe toți și pe toate, atunci când constați că nu te mai poți înțelege fie cu cei din familie, fie cu prietenii, fie cu colegii de muncă sau de școală, fie cu vecinii sau chiar cu tine însuți.
Desigur, fiecare tip de relație are specificitatea ei, este unică și depinde de foarte mulți factori (personalitate, context, cultură, temperament etc), însă se pot desluși câteva tipare care ne pot conduce spre cauza generatoare a conflictului.

Triunghiul dramatic

Stephen Karpman este cel care a identificat un șablon comportamental al degradării relațiilor dintre oameni și l-a reprezentat sub forma unui triunghi dramatic. Victima, opresorul și salvatorul sunt cei trei actori principali al acestei nefericite drame relaționară.
În clipul de mai jos am descris, în rezumat, modul în care acest joc al manipulării poate pune stăpânire pe viața ta, contribuind la creșterea nivelului de stres sau la escaladarea unor situații de conflict din cele mai dureroase.
Te invit să urmărești câteva din secretele „Jocurilor de manipulare”. ▼

Dacă ești interesat să-ți armonizezi relațiile cu cei din jur, să-ți diminuezi stresului cotidian și să capeți puterea de a renunța la rolurile dramatice interpersonale în care, poate, ești angrenat, te invit să participi la seminariile, workshop-urile și sesiunile de consiliere individuală sau de grup pe care le susțin, unde îți voi oferi o serie de instrumente prin care să dai un nou sens vieții personale și profesionale.

Consilierea pentru Dezvoltarea personală este o cale de rezolvare a acestei situații nedorite. Dacă ești interesat, te invit să accesezi pagina de contact.

Articole complementare: Stresul și paharul cu apă, Hoții de timp, Autosabotajul – Inamicul din interior

Comentariile tale sunt binevenite.
Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *