Teama de succes – Sindromul impostorului

July 10, 2019 mihaildan No comments exist

Dacă trăiești un sentiment de îndoială față de propria ta valoare, te simți nesigur de realizările tale sau ai impresia că succesele tale sunt datorate, în cea mai mare parte, norocului, șansei sau conjuncturii – asta în ciuda dovezilor concrete care relevă contrariu – atunci, cel mai probabil, te afli sub imperiul sindromului impostorului

1 – Ce este sindromul impostorului?

Acest fenomen a fost evidențiat pentru prima oară de Dr. Pauline Rose Clance și Suzanne Imes, și poate fi descris, pe scurt, ca fiind un tipar psihologic de auto-percepție de falsitate a persoanelor de succes.

Cei care se confruntă cu sindromul impostorului experimentează un sentiment iluzoriu de fraudă la adresa societății. Aceste persoane consideră că rezultatele remarcabile pe care le obțin, statutul social și prestigiul de care se bucură, nu li se datorează lor ci întâmplării, șansei, norocului sau sunt, pur și simplu, o exagerare a celor din jur.

2 – Care sunt cauzele?

Fiecare dintre noi este unic, așadar cauzele apariției sindromului impostorului sunt specifice fiecăruia dintre noi.

Totuși, ca aspect general, această teamă de propriile succese își are rădăcinile în perioada copilăriei.

E vorba de momentele cheie în care se modelează personalitatea precum și de dinamica și mediul familial în care se dezvoltă copilul.

De exemplu, un părinte mereu nemulțumit de notele de la școală ale copilului, oricât de bune ar fi acestea, poate induce în mintea acestuia sentimentul de neputință, de incapacitate, de lipsă de valoare.

3 – Ce se poate face?

În primul rând, cei care suferă de sindromul impostorului trebuie să se focalizeze pe cunoașterea mai aprofundată a propriei persoane, pe descoperirea și conștientizarea valorilor și abilităților personale.

Apoi, eliminarea reflexului de comparație negativă a propriilor realizări cu ale celor din jur ar fi o altă modalitate de a diminua efectele acestui fenomen.

Crearea unei viziuni pozitive asupra propriei vieți și asupra societății în ansamblu ar fi de mare ajutor în acest caz.

Setarea standardelor personale și profesionale la un nivel realist și exteriorizarea sentimentelor de bucurie și satisfacție pentru succesele obținute diminuează semnificativ efectul sindromului impostorului.

PLAY VIDEO – Teama de succes – Sindromul impostorului  

Maximizează-ți continuu valoarea personală!
(te-ar putea interesa și Jocuri de Manipulare, Arhitectura cariereiO plimbare prin pădure – psihotestHoții de timp.

Comentariile tale sunt binevenite. 

Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *