Viața și dileme ei
Râul crocodililor – Testul valorilor etice

December 4, 2019 mihaildan No comments exist

 

Valorile personale – baza deciziilor de viață

În fiecare zi luăm o mulțime de decizii care ne influențează viața. Unele au un impact mai mic asupra noastră (de exemplu decid: cu ce anume mă îmbrac, ce desert să aleg etc), altele au un impact semnificativ, chiar esențial (de exemplu când decid: ce carieră să îmi aleg, implicarea într-o relație sentimentală etc).

Luarea deciziilor se bazează în principal pe judecăți raționale, emoții și instincte – nu neapărat în această ordine. Când judecăm rațional avem uneori senzația că nu putem da greș, că suntem infailibili. Apoi, după ceva vreme apare o umbră de îndoială, chiar avem dubii cu privire la modul în care am gândit și acționat în trecut. De ce? Pentru că, de fapt, ne bazăm pe propriile valori de viață, pe un cod personal de etică și morală acompaniat propria noastră experiență. Așadar măsurăm persoanele și situațiile de viață cu propriul nostru standard pe care îl etichetăm drept etalon universal valabil.

Problema este că și cei din jur ne judecă pe noi, sau evenimentele la care asistă sau în care sunt implicați, cu propriul lor standard „infailibil” de viață. Așadar, fiecare om are propria unitate de măsură, nu foarte stabilă, pe care o folosește drept model pentru a judeca și decide asupra situațiilor de viață.
Acesta este motivul pentru care ce este bun, etic și moral pentru cineva reprezintă exact opusul pentru altcineva. Aici se ascunde cauza profundă a conflictelor interpersonale, sociale, naționale etc. 

Ca să ne înțelegem cât mai bine intre noi trebuie să înțelegem și să conștientizăm faptul că standardele noastre de viață sunt relative nu absolute. Pentru a avea o viață dominată de o pace interioară profundă – la nivel mental, emoțional și fizic – este nevoie să ne recalibrăm valorile personale și să ne armonizăm permanent standardele personale de viață cu noi înșine și cu cei din jur. Este adevărat că acest lucru necesită efort, timp și consecvență în munca cu propria persoană. Dar și rezultatele vor fi pe măsură.

Râului crocodililor – o poveste test

Pentru a-ți evidenția o parte din valorile tale personale etice și morale, te invit să parcurgi povestea de mai jos și să te imaginezi în rolul unui judecător imparțial. Este doar o situație de viață asupra căreia te invit să meditezi. 
Te rog să fii atent la modul în care acționează și relaționează personajele implicate în acțiune și, la final, te provoc să stabilești o ierarhie a gradelor de vinovăție ale acestora referitor la situația de viață relatată. Te rog să argumentezi succint decizia ta ca să înțelegi mai bine ce valoare personală se ascunde în spatele ei ( cel mai vinovat personaj este X deoarece...).

Alcătuiește un clasament ierarhic al vinovăției personajelor, însoțit de o motivație succintă, și postează-l în rubrica de comentarii.
Distribuie apoi povestea prietenilor tăi pentru a afla și opinia lor.

Să auzim numai de bine!

Etica Slide 1
ABIGAIL ȘI RÂUL CROCODILILOR

Abigail era o fată de 20 de ani, foarte îndrăgostită de Greg.
Ea locuia pe malul de vest al unui râu - Râul Crocodililor – iar Greg pe malul opus. Râul era foarte mare, plin de crocodili și nu putea fi traversat decât cu barca.
Abigail era foarte nerăbdătoare să-l întâlnească pe iubitul ei dar nu știa cum să ajungă la el.

Etica Slide 2

Deodată îi veni o idee. S-a gândit să ceară ajutorul lui Simbad, un tânăr pescar din sat.
Abigail a avut noroc să-l găsească pe acesta acasă. Ea i-a explicat situația și l-a întrebat dacă ar putea s-o ajute să treacă cu barca pe celălalt mal al râului.
Simbad s-a gândit câteva momente, apoi i-a răspuns:
- Sigur, pot face asta, dar numai cu o condiție: să te culci cu mine la noapte.
Abigail a rămas încremenită și s-a simțit cumplit de înspăimântată de propunerea acestuia.
După ce l-a refuzat, Abigail a rătăcit pe drum, îngândurată, până acasă.

Etica Slide 3

Nu știa ce să facă așa că a decis să ceară sfatul mamei ei.
Abigail i-a explicat acesteia situația - dorința ei de a-l vedea pe Greg și răspunsul lui Simbad.
După ce a auzit toate acestea, mama i-a spus:
- Nu-ți pot da niciun sfat! Asta este problema ta. Descurcă-te singură!

Etica Slide 4

Descurajată și confuză, Abigail, frământându-se pe toate părțile, în cele din urmă a decis să se întoarcă la Simbad.
A hotărât ca în acea noapte să accepte se culce cu el.
Simbad s-a ținut de promisiune așa că a doua zi, dis de dimineață, a dus-o pe Abigail pe cealaltă parte a râului, acolo unde locuia Greg.

Etica Slide 5

Abigail a alergat într-un suflet la iubitul ei, Greg, imediat ce a ajuns pe mal.
Acesta a fost foarte plăcut surprins când a văzut-o, dar, după câteva momente plăcute petrecute împreună, el a simțit o umbră de tristețe pe chipul ei.
Greg a întrebat-o ce anume o frământă.
Atunci Abigail i-a spus, printre lacrimi, întreaga poveste despre Simbad.
Greg, plin de mânie, a explodat:
- Ce-ai făcut? Nu pot să cred ce aud! Nu-mi pot imagina că m-ai înșelat! Asta le întrece pe toate! Uită de relația noastră, vreau să ieși din viața mea!

Etica Slide 6

Înnebunită de durere, Abigail a plecat în fugă de la Greg. Ea a hotărât să meargă la Larry, prietenul lor comun, ca să-i explice ce s-a întâmplat.
Plângând pe umărul lui Larry, Abigail și-a revărsat supărarea pe Greg în timp ce-i spunea acestuia povestea. După ce a ascultat-o, Larry s-a simțit foarte dezgustat de comportamentul lui Greg. A devenit atât de mânios încât a pornit, împreună cu Abigail, în căutarea lui.
Când l-a găsit, l-a bătut cu furie pentru modul în care s-a comportat cu Abigail.
Apoi, Larry și Abigail, au plecat împreună.

Etica Slide 7

Dacă ai fi în postura de judecător, ce decizie ai lua cu privire la gradul de vinovăție a fiecărui personaj din poveste.
Fă un clasament al caracterelor, de la cel mai ofensator la cel mai rezonabil, și motivează-ți pe scurt alegerea făcută.

Împărtășește povestea și prietenilor tăi și vezi care este opinia lor.
Cum sunt răspunsurile?
Se aseamănă sau părerile sunt împărțite?

previous arrow
next arrow

Poate te interesează și articolele: Stresul și paharul cu apă, Autosabotajul – inamicul din interior, Matricea priorităților – Managementul timpului

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *