Abuzul emoțional în relațiile de cuplu

January 10, 2020 mihaildan No comments exist

Nu sunt ușor de identificat semnele care indică faptul că ești supus unui atac emoțional. În general, o relație abuziv emoțională este caracterizată de existența un șablon comportamental repetitiv consistent de cuvinte injurioase și acte de intimidare care șubrezesc stima de sine și subminează sănătatea psihică a unei persoane (a partenerului – în cazul relațiilor de cuplu). 

Ce nu este abuzul emoțional

În primul rând, să vorbim despre ce nu este abuzul emoțional. Nu este un abuz emoțional să te desparți de un partener de cuplu. Nu este un abuz emoțional să ai păreri și discuții contradictorii și chiar să te cerți, în anumite momente, cu partenerul tău. Nu este un abuz emoțional atunci când cineva reacționează la declarațiile, atitudinile sau comportamentele tale făcându-te să te simți rănit. Oamenii reacționează funcție de propriile percepții și valori personale, astfel încât reacțiile lor nu vă definesc comportamentul. De asemenea, nu este un abuz emoțional ca cineva să-ți vorbească deschis, onest și sincer despre ceea ce crede sau simte în legătură cu tine. Este posibil că declarația persoanei să fie lipsită de tact, momentul ales să nu fie tocmai potrivit dar, cu toate acestea, pe fond nu este un abuz emoțional.

Care sunt semnele abuzului emoțional

Abuzul emoțional are o formă foarte subtilă de a se insinua în viața cuiva. Dacă abuzul fizic este ușor de depistat și poate fi contracarat sau te poți feri de el, în cazul abuzului emoțional lucrurile stau diferit. Atacul emoțional este invizibil, are un scenariu conceput din timp de abuzator, nu lasă urme de violență vizibile iar, ceea ce este foarte important, victima nici nu realizează că este abuzată mental și emoțional. În clipul video de mai jos am descris succint câteva metode de abuz emoțional. Paleta este însă mult mai largă. Indiciile care pot releva un abuz emoțional sunt de genul: – Umilirea și critica înjositoare și defăimătoare; – Negarea calităților partenerului și supralicitarea propriilor merite ale abuzatorului; – Controlul coercitiv asupra partenerului asupra a ce face, cum gândește, ce simte; – Nemulțumirea continuă a abuzatorului față de partener; – Subminarea stimei, respectului de sine și a încrederii partenerului în propriile forțe; – Neglijarea și izolarea partenerului – fizic, emoțional și social. Exemplele pot continua.

Cum evităm abuzul emoțional

În primul rând victima abuzului emoțional trebuie să se îndrepte către cunoașterea și dezvoltarea propriei persoane pentru a putea astfel identifica actele și comportamentele abuzive ale atacatorului. Refacerea încrederii în sine și vindecarea rănilor emoșionale provocate de abuzator este o cale de urmat. Atât abuzatorul cât și partenerul abuzat trebuie să conștientizeze faptul că un război de uzură emoțional și psihologic în cadrul cuplului nu poate produce decât pagube. Calea compasiunii, a cunoașterii și acceptării valorilor personale ale fiecărui partener în parte și integrarea acestora în relația de cuplu poate aduce linișea și echilibrul dorit.

PLAY VIDEO – Abuzul emoțional în relațiile de cuplu  

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp)

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *