Regăsește-ți motivația, inspirația și entuziasmul – FLOW

May 4, 2020 mihaildan No comments exist

Sunt momente când problemele care apar în viața ta sunt asemeni unor munți greu de cucerit. Ai vrea să ajungi acolo sus, în vârf, să te bucuri de priveliște, însă drumul ți se pare greu, necunoscut, inaccesibil. Totuși, te întrebi, cum de alții au reușit? În acele clipe de cumpănă stresul pune stăpânire pe tine. Te îndoiești de tine, crezi că nu ești în stare să o faci.
La polul opus, treci prin momente în care tot ceea ce faci ți se pare plictisitor, fără rost, banal. Ai impresia că timpul se scurge fără rost și că viața ta se irosește odată cu trecerea lui. Simți că poți mai mult, că vrei mai mult, că meriți mai mult. Dar nu ești în stare să-ți descătușezi potențialul, să spargi barierele rutinei, să ieși din zona de confort.
În ambele situații laitmotivul care îți guvernează viața în acele momente este faptul că nu ești în stare. Adică nu ai starea necesară pentru a obține ceea ce-ți dorești. 

Ce e de făcut? 

Intră în Starea de flux – Flow

Trebuie să te echilibrezi și să intri în acea stare de grație în care totul devine posibil, totul curge de la sine, în acea starea în care simți că nimeni și nimic nu te poate opri.

Atunci când simți că ești în elementul tău, ești una cu natura ta și cu felul tău autentic de a fi. 

Referitor la această stare de armonie interioară Lao Tse spunea că:
„Aceia care curg precum curge viața știu că nu au nevoie de o altă forță”

În filozofia zen aceasta se numește  wu wei – calea acțiunii prin non-acțiune.

Împăratul Marcus Aurelius, unul dintre cei mai puternici lideri din istoria europeană și totodată un reprezentant emblematic al stoicismului, afirma că „Ceea ce ne stă în cale devine chiar calea de urmat”.

Această stare de acțiune în simbioză cu ritmul și curgerea vieții a fost redescoperită în anii 80 de Mihaly Csikszentmihalyi, care a denumit-o Flow – Starea de flux.

Astfel, când te simți stresat de problemele pe care le ai pentru că nu crezi că le poți face față, trebuie să investighezi de ce anume ai această impresie, ce-ți stă în cale și nu te lasă să-ți urmezi visul. Identifică apoi abilitățile de care ai nevoie pentru ca să reușești să-ți regăsești entuziasmul, motivația și inspirația. Caută persoanele care te pot îndruma în direcția dorită pentru ca să devii încrezător în forțele proprii și să faci față provocărilor. Lasă-ți creativitatea și potențialul personal să se manifeste liber, fără ezitări sau inhibiții.

Dacă ești în situația în care te simți fără vlagă, plictisit și fără chef de viață atunci caută o nouă provocare, găsește-ți un hobby, începe ceva inedit. Dacă vrei să te simți altfel trebuie să faci lucrurile altfel, să ieși din rutină, să ieși din zona de confort.

Reintrând astfel în fluxul vieții nu vei mai simți ostilitate, încrâncenare și repulsie față de problemele care-ți ies în cale. Dimpotrivă, vei găsi satisfacția și împlinirea generată de căutarea, găsirea și aplicarea soluțiilor și totodată vei experimenta starea de eliberarea psihică, fizică și emoțională – sentimentul de pace sufletească.

PLAY VIDEO – Starea de grație – FLOW  

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp)

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *