Relații toxice

September 18, 2020 mihaildan No comments exist

Nu de puține ori auzim fraze șablon de genul: E foarte greu să menții o relație! sau Cu omul este cel mai greu de lucrat.
În acest context, multora li se par certurile ca făcând parte dintr-o normalitate a relației – Ei, ce să-i faci, așa-i viața, în orice relație oamenii se mai ceartă!

Nu e tocmai așa. În orice relație apar conflicte și diferențe de opinii, însă soluția nu este cearta sau, cum se mai întâmplă uneori, impunerea propriei voințe în fața celuilalt prin intermediul forței.

Ce este o relație toxică?

O relație toxică este acea legătură interpersonală care-ți contaminează stima de sine, sistemul de valori personale, identitatea și-ți provoacă un puternic dezechilibru psihic și emoțional.

O relație poate să meargă foarte bine la început. Pe parcurs însă, datorită faptului că ies la iveală o serie de evenimente din trecut sau o unele dorințe și nevoi ale unuia sau altuia rămân nesatisfăcute, atracția dintre parteneri se poate estompa. Apar factori perturbatori care poluează climatul relațional și fac să apară fisuri între persoanele implicate.

Acest lucru se poate întâmpla oricând și în orice tip de relație care nu este atent întreținută și în care partenerii nu se cunosc cu adevărat.

Care sunt semnele unei relații toxice?

Relațiile toxice pot fi uneori greu de identificat dar și mai greu de acceptat. Ele pot să apară în cadrul familiei, în cuplu sau între prieteni. Când e vorba despre abuzuri fizice și manifestări violente de comportament în cadrul relației, atunci lucrurile sunt clare. 

Nu la fel de evidente sunt situațiile în care abuzurile sunt de ordin psihologic și emoțional. Acestea acționează subtil și distructiv asupra respectului de sine și asupra simțului valorii personale a persoanei abuzate.

Există totuși o serie de semnale care pot pune în evidență toxicitatea unei relații.

Iată câteva dintre ele: ești privit ca o persoană care trebuie să acopere nevoile și dorințele celuilalt, ești tratat ca un obiect, mai exact ăți sunt inhibate trăirile emoșionale, creativitatea, libertatea de acșiune, celălalt dorește să deșină controlul asupra vieții tale, te sinți mereu amenințat și șantajat emoțional, ești mințit și înșelat, ești mereu ignorat și invalidat, ești denigrat în public și în fața cunoscuților, ești mereu acuzat de eșecurile și reacțiile reprobabile ale celuilalt, ești mereu găsit drept țap ispășitor pentru sincopele intervenite în cadrul relației și lista poate continua.

Cum obții imunitate față de toxicitatea relațională?

Deoarece toxicitatea relațională are drept cauză poluarea emoțională a climatului de viață, imunitatea trebuie să provină din recunoașterea și activarea valorile personale profunde și integrarea acestora în relația dintre parteneri. 

Pentru că poluarea emoțională se hrănește cu sentimente și atitudini negative, imunitatea trebuie să provină din reactivarea valorilor individuale profunde. Prin dezvoltarea și cizelarea inteligenței emoționale se poate ajunge la renunțarea declanșării sentimentelor reactive, distructive și impulsive.

 

Urmărește clipul video de mai jos ca să-ți faci o idee despre modul prin care poți recunoaște simptomele unei relații toxice.

PLAY VIDEO – RELAȚII TOXICE – Cum le recunoști? 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *