IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR SENTIMENTALE DE CUPLU

June 1, 2021 mihaildan No comments exist

Modul în care percepem lumea, felul în care înțelegem să relaționăm cu cei din jur, toate acestea le învățăm de la o vârstă fragedă din mediul familial în care copilărim.
Comportamentele, limbajele iubirii și comunicarea emoțională cu părinții sunt elementele cheie care contribuie în mod covârșitor la formarea noastră ca adulți. Așadar, copilăria este punctul de plecare al vieții noastre amoroase.

Cuplul parental este primul nostru model al relațiilor de iubire și de coabitare

Ceea ce vedem, expermentăm și simțim în mediul familial vom integra în subconștientul nostru. Vom fi impregnați de toată atmosfera parentală care ne înconjoară. Tot ce se întâmplă în jurul nostru în copilărie ne va influența relațiile viitoare de la vârsta adultă. Vom observa astfel că relația părinților noștri poate fi regăsită, într-o formă sau alta, în propriile noastre relații sentimentale de cuplu.

Tu ce asemănări observi între relația din copilărie pe care ai avut-o cu părinții și relațiile sentimentale de cuplu din prezent? 

Atașamentele din copilărie – sigure și nesigure

Încă de la naștere noi exprimăm așa-numitele comportamente de atașament (plâns, țipete, râs) care au rolul de a apela la ajutor sau de a ne ține pur și simplu părinții lângă noi pentru a primi afecțiune și a ne simți în siguranță.
Dacă răspunsurile pe care le obținem din partea părinților sunt adecvate nevoilor noastre, acestea vor facilita dezvoltarea unui sentiment de iubire și încredere în noi. Vom dezvolta astfel un atașament sigur, iar la maturitate tindem să avem mai multă încredere în relația cu noi înșine și cu cei din jur, ceea ce ne va oferi un echilibru stabil între nevoile noastre de protecție și cele de explorare.
Pe de altă parte, dacă comportamentele noastre de atașament sunt respinse sau ignorate de părinți, vom învăța ca pe viitor să le inhibăm, să ni le reținem și chiar să renunțăm în timp să mai apelelăm la părinți, pentru a nu-i deranja. În acest caz vom resimți un sentiment de nesiguranță, de abandon sau de respingere.
Vom dezvolta astfel o formă de atașament nesigur, tindem să evităm contactul cu cei din jur și / sau să fim anxioși.
Evitarea  se manifestă printr-o formă de neîncredere față de ceilalți și dificultăți în asumarea unui angajament pe termen lung.
Dacă suntem cuprinși de anxietate  oom desconsidera relațiile romantice, vom avea impresia că dragostea este greu de găsit și de păstrat. Tindem să ne devalorizăm și ne vom teme în permanență că ne vom pierde partenerul de cuplu.
În materialul video de mai jos am inclus descrierea principalelor stiluri de iubire care de manifestă la maturitate ca efect al atașamentelor dezvoltate în copilărie

PLAY VIDEO – IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *