MANIPULAREA AFECTIV EMOȚIONALĂ ÎN RELAȚIILE DE CUPLU

February 27, 2023 mihaildan No comments exist

Manipularea afectiv – emoțională

Manipularea emoțională în cadrul relațiilor de cuplu, și nu numai, poate fi extrem de dificilă de recunoscut și de evitat, în primul rând din cauza faptului că se manifestă sub diferite forme, care mai de care mai complexe, mai subtile și mai derutante.

Indiferent de intensitatea sa, manipularea în relațiile interpersonale poate fi dăunătoare pentru atât pentru persoana manipulată cât și pentru manipulator.

Pe lângă faptul că dăunează unei dinamici sănătoase într-o relație intimă, manipularea sentimentală lasă victima să se simtă confuză, frustrată și neputincioasă.

Îți afectează fericirea și face imposibilă formarea unei relații sănătoase, deoarece întreaga dinamică a cuplului este centrată pe înșelăciune.

Și manipulatorul, la rândul lui, este înșelat, asta deoarece are doar iluzia puterii și a controlului absolut asupra relației dar, de fapt, sentimentul acut care îl domină este cel al lipsei de valoare personală.

Ce este manipularea emoțională?

Manipularea poate fi definită ca o încercare de a influența emoțiile sau procesul de gândire al unei persoane cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit mod sau de a obține o reacție dorită din partea acesteia.

În contextul relațiilor de cuplu, manipularea sentimentală apare atunci când unul dintre parteneri folosește aceste tactici pentru a stabili o poziție de forță asupra celuilalt.

Manipularea emoțională toxică se instalează în relații atunci când unul dintre parteneri recurge în mod deliberat la stabilirea unui control al puterii pentru a evita strategii mai sănătoase, cum ar fi comunicarea deschisă și sinceră pentru stabilirea intimității.

Manipulatorul emoțional este dependent de victima lui sentimentală. 

Cum recunoști manipularea afectiv emoțională?

Te critică tot timpul, prin aluzii directe sau indirecte, menite să-ți distrugă treptat stima de sine și încrederea în forțele proprii?

Te simți inutilă, bună de nimic, asta în timp ce încerci să îi faci mereu pe plac? 

Te simțiți umilită și neliniștită pentru că partenerul tău de cuplu este considerat de cei din jur un model demn de urmat? Asta pentru că în public este foarte afectuos cu tine iar în intimitate se comportă ca un dictator?

Ai impresia uneori că partenerul tău se bucură atunci când te face să suferi ți când te simți debusolată? 

Îți critică adesea prietenii sau chiar îți interzice să te mai întâlnești cu o parte dintre ei?

Nu-ți ia în serios opiniile și este incapabil să-și recunoască greșelile? 

Te acuză adesea de tot și de toate, se enervează din nimic, și îți dă senzația că nu reușești niciodată să îl mulțumești, orice ai face? Apoi are momente când se comportă cu tine din nou amabil și grijuliu, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

Dacă aceste semne sunt prezente în relația ta sentimentală, atunci este posibil ca aceasta să fie una toxică, controlată de un manipulator afectiv emoțional.


În materialul video de mai jos poți afla care sunt principalele semne ale faptului că te afli într-o relație toxică de cuplu controlată de un manipulator emoțional.

PLAY VIDEO – MANIPULATORUL EMOȚIONAL – RELAȚII TOXICE DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi! 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *