MAMĂ NARCISISTĂ & FIICĂ SECĂTUITĂ EMOȚIONAL

October 24, 2023 mihaildan No comments exist

Umbra mamei narcisiste asupra fiicei

O fiică care a crescut în umbra unei mame narcisiste are, chiar și la vârsta adultă, un sentiment de lipsă de autenticitate, un permanent gol afectiv – emoțional, o lipsă de stimă de sine, o foame de a fi validată de cei din jur, o senzație de imperfecțiune, o convingere profundă a faptului că este o persoană care nu poate fi iubită, apreciată și valorizată.

Pentru a ieși de sub influența acestei umbre abisale emoțional afective și a scoate la lumină adevărata sa comoară personală în toată splendoarea ei, fiica trebuie în primul rând să conștientizeze relația toxică pe care o are cu mama ei, și asta nu pentru a o blama ci pentru a o înțelege și a se diferenția de acesta pentru a-și contura astfel propria identitate.Simptomele relației narcisiste mamă – fiică

Relația mamă – fiică este una specială. De ce? Pentru că o mamă reprezintă pentru fiica sa principalul model și sursă de inspirație pentru dezvoltarea acesteia ca persoană autentică, iubită, soție, mamă și prietenă, iar aspectele negative ale narcisismului matern tind să saboteze acest proces de cristalizare psiho – emoțională în moduri deosebit de insidioase.

O mamă narcisistă își vede fiica ca pe o reflexie, proiecție și extensie a ei însăși, și nu ca pe o persoană autonomă cu identitate și personalitate proprie.

Ea își presează fiica să simtă, să gândească și acționeze în conformitate cu propriile ei dorințe și nu îi tolerează acesteia niciun fel de libertate sau autonomie de exprimare.

În această situație fiica se luptă în zadar să găsească modul “corect” de a răspunde doleanțelor mamei pentru a-i câștiga astfel dragostea și aprobarea. Ea nu poate conștientiza faptul că acele comportamente care-i vor mulțumi mama sunt în totalitate arbitrare, aleatorii, determinate doar de preocuparea egoistă a acesteia de o ține sub control.

Mama narcisistă este obsedată de etalarea propriilor calități în detrimentul fiicei sale. 

Tipare comportamentale ale mamelor narcisiste

Comportamentul unei mame narcisiste față de fiica sa poate varia în funcție de personalitatea și dinamica specifică a fiecărei familii, dar există câteva tipare comune. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Competiție constantă: Mama narcisistă poate fi mereu în competiție cu fiica ei, încercând să-i submineze succesul sau să își valorizeze propriile realizări în fața ei.
  • Manipulare emoțională: Ea poate folosi vinovăția, rușinea sau alte tactici manipulative pentru a controla și a obține ceea ce dorește de la fiica sa.
  • Ignorarea nevoilor fiicei: Mama narcisistă se poate concentra asupra propriilor nevoi și dorințe, ignorând sau minimalizându-le pe cele ale fiicei sale.
  • Critică constantă: Ea poate critica neîncetat aspectul, abilitățile sau alegerile fiicei, făcând-o să se simtă mereu nesigură și incapabilă.
  • Așteptări nerealiste: Mama narcisistă poate avea așteptări nerealiste de la fiica sa și este mereu nemulțumită de performanțele fiicei sale, indiferent de cât de mult încearcă aceasta să le atingă.
  • Exprimare exagerată a afecțiunii în public: În public, mama narcisistă poate să-și arate în mod excesiv afecțiunea față de fiica ei pentru a sublinia cât de bună este ca mamă, dar în viața privată este distantă, ignorantă și rece.
  • Compararea cu alți copii: Mama narcisistă poate își compara în mod constant fiica sa cu alți copii sau cu alți membri ai familiei, făcând-o mai mereu să se simtă inferioară.
  • Izolarea: Ea poate încerca să-și izoleze fiica de alți membri ai familiei sau de prieteni pentru a-i controla mai bine viața și a o face dependentă de ea.
  • Incapacitatea de a recunoaște greșelile: Mama narcisistă poate refuza să-și recunoască greșelile sau să-și ceară iertare atunci când greșește, lăsându-și fiica să simtă faptul că nu este niciodată ascultată sau înțeleasă.
  • Abuz verbal sau emoțional: Ea poate recurge la abuz verbal sau emoțional, folosind cuvinte dure, jigniri sau amenințări pentru a-și controla fiica sau pentru a-și descărca furia.
Este important de subliniat că nu toate mamele narcisiste manifestă aceste comportamente și că relațiile mamă – fiică sunt foarte complexe. Dacă ai suspiciuni că te afli într-o astfel de relație toxică, poate fi util să cauți ajutor de la un terapeut sau consilier specializat.

În videoclipul de mai jos, vei afla despre o serie de tipare comportamentale nocive ale mamelor narcisiste în relație cu fiicele lor, cum sunt afectate fiicele de aceste comportamente și ce pot face pentru a găsi calea spre vindece și refacere după o astfel de relație. 

Dacă ești o fiică a unei mame narcisiste, sper că acest videoclip îți va fi de ajutor și îți va oferi sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți elibera sinele autentic de sub tutela constrângerilor narcisiste.

PLAY VIDEO – MAMĂ NARCISISTĂ & FIICĂ SECĂTUITĂ EMOȚIONAL 

<

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi! 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *