Ideas That Will Change Your Life

If you don't like how things are, change it!

February 27, 2023

MANIPULAREA AFECTIV EMOȚIONALĂ ÎN RELAȚIILE DE CUPLU

Manipularea afectiv – emoțională

Manipularea emoțională în cadrul relațiilor de cuplu, și nu numai, poate fi extrem de dificilă de recunoscut și de evitat, în primul rând din cauza faptului că se manifestă sub diferite forme, care mai de care mai complexe, mai subtile și mai derutante.

Indiferent de intensitatea sa, manipularea în relațiile interpersonale poate fi dăunătoare pentru atât pentru persoana manipulată cât și pentru manipulator.

Pe lângă faptul că dăunează unei dinamici sănătoase într-o relație intimă, manipularea sentimentală lasă victima să se simtă confuză, frustrată și neputincioasă.

Îți afectează fericirea și face imposibilă formarea unei relații sănătoase, deoarece întreaga dinamică a cuplului este centrată pe înșelăciune.

Și manipulatorul, la rândul lui, este înșelat, asta deoarece are doar iluzia puterii și a controlului absolut asupra relației dar, de fapt, sentimentul acut care îl domină este cel al lipsei de valoare personală.

Ce este manipularea emoțională?

Manipularea poate fi definită ca o încercare de a influența emoțiile sau procesul de gândire al unei persoane cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit mod sau de a obține o reacție dorită din partea acesteia.

În contextul relațiilor de cuplu, manipularea sentimentală apare atunci când unul dintre parteneri folosește aceste tactici pentru a stabili o poziție de forță asupra celuilalt.

Manipularea emoțională toxică se instalează în relații atunci când unul dintre parteneri recurge în mod deliberat la stabilirea unui control al puterii pentru a evita strategii mai sănătoase, cum ar fi comunicarea deschisă și sinceră pentru stabilirea intimității.

Manipulatorul emoțional este dependent de victima lui sentimentală. 

Cum recunoști manipularea afectiv emoțională?

Te critică tot timpul, prin aluzii directe sau indirecte, menite să-ți distrugă treptat stima de sine și încrederea în forțele proprii?

Te simți inutilă, bună de nimic, asta în timp ce încerci să îi faci mereu pe plac? 

Te simțiți umilită și neliniștită pentru că partenerul tău de cuplu este considerat de cei din jur un model demn de urmat? Asta pentru că în public este foarte afectuos cu tine iar în intimitate se comportă ca un dictator?

Ai impresia uneori că partenerul tău se bucură atunci când te face să suferi ți când te simți debusolată? 

Îți critică adesea prietenii sau chiar îți interzice să te mai întâlnești cu o parte dintre ei?

Nu-ți ia în serios opiniile și este incapabil să-și recunoască greșelile? 

Te acuză adesea de tot și de toate, se enervează din nimic, și îți dă senzația că nu reușești niciodată să îl mulțumești, orice ai face? Apoi are momente când se comportă cu tine din nou amabil și grijuliu, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

Dacă aceste semne sunt prezente în relația ta sentimentală, atunci este posibil ca aceasta să fie una toxică, controlată de un manipulator afectiv emoțional.


În materialul video de mai jos poți afla care sunt principalele semne ale faptului că te afli într-o relație toxică de cuplu controlată de un manipulator emoțional.

PLAY VIDEO – MANIPULATORUL EMOȚIONAL – RELAȚII TOXICE DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi! 

October 29, 2021

MITURI DESPRE IUBIRE CARE DISTRUG RELAȚIA AUTENTICĂ DE CUPLU

Cele mai nocive mituri despre iubire care îți distrug relația cu partenerul tău

Cum apar mituri precum „dragostea adevărată învinge totul” sau „iubirea este oarbă” și ce se întâmplă atunci când acestea devin realitate?

Un mit despre iubirea romantic este o credință larg răspândită, dar neîntemeiată, care este asezonată cu diverse prejudecăți referitoare la rolul pe care trebuie să-l joace într-o relație fiecare dintre parteneri.

Mulți oameni nu sunt conștienți, dar atunci când un astfel de mit este greșit interpretat sau aplicat în viața noastră, atunci el devine un factor distructiv pentru relația sentimentală.

De ce unele relații sentimentale sunt armonioase iar altele sunt pline de venin? Cum de unele cupluri reușesc să-și mențină la fel de vibrant și de autentic iubirea și romantismul?

S-a spus că relațiile romantice sunt cel mai greu de menținut. Acest lucru se datorează adesea faptului că implică doi indivizi autonomi, care au propriile plăceri, convingeri și preferințe.

Unul dintre principalele motive pentru care unele relații funcționează armonios este acela că partenerii de cuplul găsesc un teren comun de manifestare afectiv-emoțională. Ei aleg să investească permanent încredere unul în celălalt.

De ce eșuează relațiile sentimentale care se bazează pe mituri despre iubire?

Există mai multe motive cum ar fi:

1. Relațiile bazate pe mituri amoroase vin adesea cu o mulțime de așteptări și presupuneri, ceea ce le face foarte dificil de menținut și susținut.

2. Ideea că dragostea este suficientă pentru a menține relația vie și armonioasă este doar un mit – în realitate, este nevoie de mai mult decât de iubire pentru a menține o relație pe cuplu termen lung.

3. Un alt motiv pentru care relațiile bazate pe miturile romantice eșuează din cauza faptului că acestea sunt nerealiste sau au cerințe de neatins pentru mulți oameni din ziua de astăzi, așa că, încă din start, nu au nicio șansă de a deveni realitate.

4. Și, în sfârșit, unul dintre cele mai comune motive pentru care relațiile bazate pe mituri amoroase eșuează este faptul că un cuplul care crede în ele nu abordează problemele direct, cu responsabilitate și cu empatie atunci când acestea apar.

Unele mituri despre iubirea romantică sunt transmise din generație în generație făcând deseori ravagii în rândul cuplurilor tinere. 


În materialul video de mai jos, veți afla cum se manifestă aceste mituri și cum puteți evita capcana lor în relația voastră de cuplu.

PLAY VIDEO – MITURI DESPRE IUBIRE CARE DISTRUG RELAȚIA DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

June 1, 2021

IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR SENTIMENTALE DE CUPLU

Modul în care percepem lumea, felul în care înțelegem să relaționăm cu cei din jur, toate acestea le învățăm de la o vârstă fragedă din mediul familial în care copilărim.
Comportamentele, limbajele iubirii și comunicarea emoțională cu părinții sunt elementele cheie care contribuie în mod covârșitor la formarea noastră ca adulți. Așadar, copilăria este punctul de plecare al vieții noastre amoroase.

Cuplul parental este primul nostru model al relațiilor de iubire și de coabitare

Ceea ce vedem, expermentăm și simțim în mediul familial vom integra în subconștientul nostru. Vom fi impregnați de toată atmosfera parentală care ne înconjoară. Tot ce se întâmplă în jurul nostru în copilărie ne va influența relațiile viitoare de la vârsta adultă. Vom observa astfel că relația părinților noștri poate fi regăsită, într-o formă sau alta, în propriile noastre relații sentimentale de cuplu.

Tu ce asemănări observi între relația din copilărie pe care ai avut-o cu părinții și relațiile sentimentale de cuplu din prezent? 

Atașamentele din copilărie – sigure și nesigure

Încă de la naștere noi exprimăm așa-numitele comportamente de atașament (plâns, țipete, râs) care au rolul de a apela la ajutor sau de a ne ține pur și simplu părinții lângă noi pentru a primi afecțiune și a ne simți în siguranță.
Dacă răspunsurile pe care le obținem din partea părinților sunt adecvate nevoilor noastre, acestea vor facilita dezvoltarea unui sentiment de iubire și încredere în noi. Vom dezvolta astfel un atașament sigur, iar la maturitate tindem să avem mai multă încredere în relația cu noi înșine și cu cei din jur, ceea ce ne va oferi un echilibru stabil între nevoile noastre de protecție și cele de explorare.
Pe de altă parte, dacă comportamentele noastre de atașament sunt respinse sau ignorate de părinți, vom învăța ca pe viitor să le inhibăm, să ni le reținem și chiar să renunțăm în timp să mai apelelăm la părinți, pentru a nu-i deranja. În acest caz vom resimți un sentiment de nesiguranță, de abandon sau de respingere.
Vom dezvolta astfel o formă de atașament nesigur, tindem să evităm contactul cu cei din jur și / sau să fim anxioși.
Evitarea  se manifestă printr-o formă de neîncredere față de ceilalți și dificultăți în asumarea unui angajament pe termen lung.
Dacă suntem cuprinși de anxietate  oom desconsidera relațiile romantice, vom avea impresia că dragostea este greu de găsit și de păstrat. Tindem să ne devalorizăm și ne vom teme în permanență că ne vom pierde partenerul de cuplu.
În materialul video de mai jos am inclus descrierea principalelor stiluri de iubire care de manifestă la maturitate ca efect al atașamentelor dezvoltate în copilărie

PLAY VIDEO – IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

January 20, 2021

De ce îmi aleg parteneri de cuplu nepotriviți?

Satisfacția unei vieți împlinite este strâns legată de calitatea relațiilor de cuplu.
Acesta este motivul pentru care alegerea partenerului sentimental reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale vieții. Tu cum l-ai ales?

Alegerea partenerului romantic îți schimbă radical cursul vieții

A alegere ceva implică în mod automat o renunțare la altceva.
În cazul relațiilor de cuplu una dintre cele mai mari dileme este următoarea: aleg să-mi satisfac nevoia de a fi alături de un partener care să-mi ofere siguranță, certitudine, predictibilitate și stabilitate emoțională sau aleg să-mi satisfac nevoia de libertate, de aventură, setea de necunoscut și de mister. Alegerea pe care o faci în acest caz îți va influența substanțial cursul vieții. Relațiile cu părinții, cu prietenii, cariera profesională – toate vor fi afectate, într-un mod sau altul, de decizia pe care o iei.  

Mai mult decât atât, tensiunea emoțională acumulată de conflictul intern generat de cele două nevoi diametral opuse – siguranță și libertate – influențează în mod negativ dinamica relației de cuplu generând neînțelegeri și dezacorduri între parteneri.

Tu cum îți armonizezi nevoia de stabilitate cu dorința de libertate în relația ta sentimentală? 

În relația de cuplu, două jumătăți nu fac un întreg

Mi-am găsit jumătatea mea – e o expresie pe care o auzim la tot pasul de la cuplurile romantice. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe dintre relațiile sentimentale eșuează. De ce? Pentru că fiecare dintre cei doi îndrăgostiți crede că este incomplet, că îi lipsește ceva – în plan fizic, emoțional, mental sau spiritual și că partenerul de cuplu trebuie să-i umple acest gol. Dar ce constată în final: că niciunul dintre ei nu este capabil să-i satisfacă celuilalt toate dorințele. Apare astfel sentimentul de dezamăgire, reproșurile iau locul cuvintelor tandre și treptat forța de atracție dintre cei doi se stinge.

Tu cum percepi relația de cuplu: ca o simbioză dintre două persoane împlinite sau ca pe două jumătăți care se caută să se completeze una pe cealaltă?

Și totuși, cum ne alegem partenerul?

Totul pleacă de la tine! De la modul în care te iubești, te valorizezi și te prețuiești. Întâi de toate trebuie să te cunoști în profunzime, să-ți explorezi permanent potențialul tău autentic și valorile personale de care dispui pentru a fie convinsă de faptul că ești o persoană care merită să fie iubită și că poate iubi.

Când știi cine ești cu adevărat și când deții controlul asupra gândurilor și emoțiilor tale, ai capacitatea de a selecta și de a decide asupra nevoilor și dorințelor pe care vrei să ți le satisfaci și asupra acelora la care alegi să renunți. În acest fel vei deveni o persoană împlinită, care se simte bine în pielea ei și care nu caută un partener de cuplu de conjunctură ci va atrage pe cineva care are un caracter integru și care e încântat să fie alături de tine deoarece îți respectă și îți apreciază calitățile și felului tău autentic de a fi.

Tu cum ai ales să-ți dezvolți valoarea personală și să-ți consolidezi stima de sine?

Urmărește clipul video de mai jos pentru ca să afli care sunt principalele cauze care determină alegerea unui partener sentimental nepotrivit.

PLAY VIDEO – DE CE ALEGEM PARTENERI DE CUPLU NEPOTRIVIȚI? 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

October 25, 2020

EU POT – Lecții de relaționare – TVR1

Puterea dezvoltării personale

EU POT este o emisiune realizată de TVR1 prin care moderatoarea și producătoarea acesteia, Anca Mazilu, își propune să vă ofere în fiecare sâmbătă, de la ora 9, adevărate lecții de relaționare. Veți găsi deosebit de interesantă ideea de a vedea la lucru specialiști în relații interpersonale care se implică activ în rezolvarea unor situații de viață concrete relatate de invitați care au ales să-și regăsească spiritul de învingător.

Mai jos puteți accesa link-urile către emisiunile la care am fost invitat să particip, dar vă provoc să urmăriți întreaga serie.
Veți găsi o mulțime de lucruri utile care vă pot schimba viața în bine.

Vizionare plăcută!

 

CLICK pe imaginile de mai jos pentru a urmări emisiunile

BannerDP
DEZVOLTARE PERSONALĂ

CONSILIERE - TRAINING - WORKSHOPS

PROGRAME PERSONALIZATE - INDIVIDUALE ȘI DE GRUP

Nu lăsa pe nimeni să-ți dicteze viitorul!

Investește în tine acum!

Comunicare interpersonală - Orientare în carieră
Identificarea valorilor personale - Managementul timpului
Creșterea încrederii în forțele proprii - Motivare
Echilibrare emoțională - Decizii & Rezolvarea problemelor
Armonizarea vieții personale cu planul de carieră

TOTUL LA DOAR UN CLICK DISTANȚĂ DE TINE

Locație

Bacău, România

Arhivă