Ideas That Will Change Your Life

If you don't like how things are, change it!

April 19, 2024

TATĂ ABSENT EMOȚIONAL & FIICĂ ÎN CĂUTAREA PROPRIEI IDENTITĂȚI

Importanța relației Tată-Fiică

În lumea structurilor familiale, legătura dintre tată și fiică este una fundamentală pentru dezvoltarea emoțională și identitatea personală a acesteia. O conexiune autentică tată-fiică poate oferi un fundament solid pentru creșterea și evoluția unei fete. Pe de altă parte absența emoțională a tatălui poate lăsa urme adânci și dureroase în sufletul acesteia.

Materialul video pe care vi-l propun: “Tată Absent Emoțional & Fiică în căutarea propriei identități”, explorează subtilitățile acestei dinamici delicate și relevă impactul negativ pe care o fată aflată într-o asemenea situație îl poate resimți, uneori pe o perioadă lungă din viața sa. Vă vor fi dezvăluite principalele aspecte sensibile ale relației disfuncționale tată-fiică, evidențiind diferența substanțială dintre o conexiune afectivă armonioasă și una lipsită de aportul emoțional

Paradigma relației Fiică-Tată absent emoțional

Unul dintre cele mai importante aspecte care merită subliniate este acela că absența emoțională a tatălui poate genera în fiică un vid interior afectiv care o stoarce de energie. Acest vacuum existențial poate determina fata să pornească într-o cursă de căutare permanentă a afecțiunii și validării din partea altor persoane, subminându-și astfel încrederea, valoarea și stima de sine.

De asemenea, clipul video dezvăluie consecințele specifice pe care o fiică le poate resimți în viața de adult în cazul în care în copilărie a fost neglijată emoțional de către tatăl ei. Amintim aici: sentimentul de vid afectiv, nevoia constantă de atenție, imaginea corporală negativă, adoptarea unui stil de viață dominat de perfecționism sau chiar altruismul exagerat. Desigur lista nu este completă dar relevă esențialul.

Prin abordarea acestei teme complexe, materialul video nu își propune doar să releve suferința acestor fete provocată de absența emoțională a tatălui, ci încurajează la reflecția și înțelegerea profundă a acestei dinamici familiale disfuncționale. Este un apel la conștientizare și, implicit, la acțiune în sprijinul vindecării și revitalizării afective.

Pentru aceia dintre voi care sunteți interesați de înțelegerea mai profundă a conexiunilor familiale și impactul acestora asupra dezvoltării individuale, acest material video constituie o sursă de cunoaștere, reflecție și motivație.

Tații distanți emoțional diluează personalitatea fiicelor lor. 

Tată absent emoțional & Fiică în căutarea propriei identități” este o invitație la introspecție și autocunoaștere, un îndemn la acțiune pentru toate acele fiice care-și doresc să scape definitiv de traumele trecutului, și aspiră către promovarea de conexiuni interpersonale sănătoase, autentice care să creeze un mediu propice de vindecare afectiv-emoțională.
Te invit să vizionezi și să reflectezi!

PLAY VIDEO – TATĂ ABSENT EMOȚIONAL & FIICĂ ÎN CĂUTAREA PROPRIEI IDENTITĂȚI 

<

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!a sa

October 24, 2023

MAMĂ NARCISISTĂ & FIICĂ SECĂTUITĂ EMOȚIONAL

Umbra mamei narcisiste asupra fiicei

O fiică care a crescut în umbra unei mame narcisiste are, chiar și la vârsta adultă, un sentiment de lipsă de autenticitate, un permanent gol afectiv – emoțional, o lipsă de stimă de sine, o foame de a fi validată de cei din jur, o senzație de imperfecțiune, o convingere profundă a faptului că este o persoană care nu poate fi iubită, apreciată și valorizată.

Pentru a ieși de sub influența acestei umbre abisale emoțional afective și a scoate la lumină adevărata sa comoară personală în toată splendoarea ei, fiica trebuie în primul rând să conștientizeze relația toxică pe care o are cu mama ei, și asta nu pentru a o blama ci pentru a o înțelege și a se diferenția de acesta pentru a-și contura astfel propria identitate.Simptomele relației narcisiste mamă – fiică

Relația mamă – fiică este una specială. De ce? Pentru că o mamă reprezintă pentru fiica sa principalul model și sursă de inspirație pentru dezvoltarea acesteia ca persoană autentică, iubită, soție, mamă și prietenă, iar aspectele negative ale narcisismului matern tind să saboteze acest proces de cristalizare psiho – emoțională în moduri deosebit de insidioase.

O mamă narcisistă își vede fiica ca pe o reflexie, proiecție și extensie a ei însăși, și nu ca pe o persoană autonomă cu identitate și personalitate proprie.

Ea își presează fiica să simtă, să gândească și acționeze în conformitate cu propriile ei dorințe și nu îi tolerează acesteia niciun fel de libertate sau autonomie de exprimare.

În această situație fiica se luptă în zadar să găsească modul “corect” de a răspunde doleanțelor mamei pentru a-i câștiga astfel dragostea și aprobarea. Ea nu poate conștientiza faptul că acele comportamente care-i vor mulțumi mama sunt în totalitate arbitrare, aleatorii, determinate doar de preocuparea egoistă a acesteia de o ține sub control.

Mama narcisistă este obsedată de etalarea propriilor calități în detrimentul fiicei sale. 

Tipare comportamentale ale mamelor narcisiste

Comportamentul unei mame narcisiste față de fiica sa poate varia în funcție de personalitatea și dinamica specifică a fiecărei familii, dar există câteva tipare comune. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Competiție constantă: Mama narcisistă poate fi mereu în competiție cu fiica ei, încercând să-i submineze succesul sau să își valorizeze propriile realizări în fața ei.
  • Manipulare emoțională: Ea poate folosi vinovăția, rușinea sau alte tactici manipulative pentru a controla și a obține ceea ce dorește de la fiica sa.
  • Ignorarea nevoilor fiicei: Mama narcisistă se poate concentra asupra propriilor nevoi și dorințe, ignorând sau minimalizându-le pe cele ale fiicei sale.
  • Critică constantă: Ea poate critica neîncetat aspectul, abilitățile sau alegerile fiicei, făcând-o să se simtă mereu nesigură și incapabilă.
  • Așteptări nerealiste: Mama narcisistă poate avea așteptări nerealiste de la fiica sa și este mereu nemulțumită de performanțele fiicei sale, indiferent de cât de mult încearcă aceasta să le atingă.
  • Exprimare exagerată a afecțiunii în public: În public, mama narcisistă poate să-și arate în mod excesiv afecțiunea față de fiica ei pentru a sublinia cât de bună este ca mamă, dar în viața privată este distantă, ignorantă și rece.
  • Compararea cu alți copii: Mama narcisistă poate își compara în mod constant fiica sa cu alți copii sau cu alți membri ai familiei, făcând-o mai mereu să se simtă inferioară.
  • Izolarea: Ea poate încerca să-și izoleze fiica de alți membri ai familiei sau de prieteni pentru a-i controla mai bine viața și a o face dependentă de ea.
  • Incapacitatea de a recunoaște greșelile: Mama narcisistă poate refuza să-și recunoască greșelile sau să-și ceară iertare atunci când greșește, lăsându-și fiica să simtă faptul că nu este niciodată ascultată sau înțeleasă.
  • Abuz verbal sau emoțional: Ea poate recurge la abuz verbal sau emoțional, folosind cuvinte dure, jigniri sau amenințări pentru a-și controla fiica sau pentru a-și descărca furia.
Este important de subliniat că nu toate mamele narcisiste manifestă aceste comportamente și că relațiile mamă – fiică sunt foarte complexe. Dacă ai suspiciuni că te afli într-o astfel de relație toxică, poate fi util să cauți ajutor de la un terapeut sau consilier specializat.

În videoclipul de mai jos, vei afla despre o serie de tipare comportamentale nocive ale mamelor narcisiste în relație cu fiicele lor, cum sunt afectate fiicele de aceste comportamente și ce pot face pentru a găsi calea spre vindece și refacere după o astfel de relație. 

Dacă ești o fiică a unei mame narcisiste, sper că acest videoclip îți va fi de ajutor și îți va oferi sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți elibera sinele autentic de sub tutela constrângerilor narcisiste.

PLAY VIDEO – MAMĂ NARCISISTĂ & FIICĂ SECĂTUITĂ EMOȚIONAL 

<

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi! 

February 27, 2023

MANIPULAREA AFECTIV EMOȚIONALĂ ÎN RELAȚIILE DE CUPLU

Manipularea afectiv – emoțională

Manipularea emoțională în cadrul relațiilor de cuplu, și nu numai, poate fi extrem de dificilă de recunoscut și de evitat, în primul rând din cauza faptului că se manifestă sub diferite forme, care mai de care mai complexe, mai subtile și mai derutante.

Indiferent de intensitatea sa, manipularea în relațiile interpersonale poate fi dăunătoare pentru atât pentru persoana manipulată cât și pentru manipulator.

Pe lângă faptul că dăunează unei dinamici sănătoase într-o relație intimă, manipularea sentimentală lasă victima să se simtă confuză, frustrată și neputincioasă.

Îți afectează fericirea și face imposibilă formarea unei relații sănătoase, deoarece întreaga dinamică a cuplului este centrată pe înșelăciune.

Și manipulatorul, la rândul lui, este înșelat, asta deoarece are doar iluzia puterii și a controlului absolut asupra relației dar, de fapt, sentimentul acut care îl domină este cel al lipsei de valoare personală.

Ce este manipularea emoțională?

Manipularea poate fi definită ca o încercare de a influența emoțiile sau procesul de gândire al unei persoane cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit mod sau de a obține o reacție dorită din partea acesteia.

În contextul relațiilor de cuplu, manipularea sentimentală apare atunci când unul dintre parteneri folosește aceste tactici pentru a stabili o poziție de forță asupra celuilalt.

Manipularea emoțională toxică se instalează în relații atunci când unul dintre parteneri recurge în mod deliberat la stabilirea unui control al puterii pentru a evita strategii mai sănătoase, cum ar fi comunicarea deschisă și sinceră pentru stabilirea intimității.

Manipulatorul emoțional este dependent de victima lui sentimentală. 

Cum recunoști manipularea afectiv emoțională?

Te critică tot timpul, prin aluzii directe sau indirecte, menite să-ți distrugă treptat stima de sine și încrederea în forțele proprii?

Te simți inutilă, bună de nimic, asta în timp ce încerci să îi faci mereu pe plac? 

Te simțiți umilită și neliniștită pentru că partenerul tău de cuplu este considerat de cei din jur un model demn de urmat? Asta pentru că în public este foarte afectuos cu tine iar în intimitate se comportă ca un dictator?

Ai impresia uneori că partenerul tău se bucură atunci când te face să suferi ți când te simți debusolată? 

Îți critică adesea prietenii sau chiar îți interzice să te mai întâlnești cu o parte dintre ei?

Nu-ți ia în serios opiniile și este incapabil să-și recunoască greșelile? 

Te acuză adesea de tot și de toate, se enervează din nimic, și îți dă senzația că nu reușești niciodată să îl mulțumești, orice ai face? Apoi are momente când se comportă cu tine din nou amabil și grijuliu, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

Dacă aceste semne sunt prezente în relația ta sentimentală, atunci este posibil ca aceasta să fie una toxică, controlată de un manipulator afectiv emoțional.


În materialul video de mai jos poți afla care sunt principalele semne ale faptului că te afli într-o relație toxică de cuplu controlată de un manipulator emoțional.

PLAY VIDEO – MANIPULATORUL EMOȚIONAL – RELAȚII TOXICE DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi! 

October 29, 2021

MITURI DESPRE IUBIRE CARE DISTRUG RELAȚIA AUTENTICĂ DE CUPLU

Cele mai nocive mituri despre iubire care îți distrug relația cu partenerul tău

Cum apar mituri precum „dragostea adevărată învinge totul” sau „iubirea este oarbă” și ce se întâmplă atunci când acestea devin realitate?

Un mit despre iubirea romantic este o credință larg răspândită, dar neîntemeiată, care este asezonată cu diverse prejudecăți referitoare la rolul pe care trebuie să-l joace într-o relație fiecare dintre parteneri.

Mulți oameni nu sunt conștienți, dar atunci când un astfel de mit este greșit interpretat sau aplicat în viața noastră, atunci el devine un factor distructiv pentru relația sentimentală.

De ce unele relații sentimentale sunt armonioase iar altele sunt pline de venin? Cum de unele cupluri reușesc să-și mențină la fel de vibrant și de autentic iubirea și romantismul?

S-a spus că relațiile romantice sunt cel mai greu de menținut. Acest lucru se datorează adesea faptului că implică doi indivizi autonomi, care au propriile plăceri, convingeri și preferințe.

Unul dintre principalele motive pentru care unele relații funcționează armonios este acela că partenerii de cuplul găsesc un teren comun de manifestare afectiv-emoțională. Ei aleg să investească permanent încredere unul în celălalt.

De ce eșuează relațiile sentimentale care se bazează pe mituri despre iubire?

Există mai multe motive cum ar fi:

1. Relațiile bazate pe mituri amoroase vin adesea cu o mulțime de așteptări și presupuneri, ceea ce le face foarte dificil de menținut și susținut.

2. Ideea că dragostea este suficientă pentru a menține relația vie și armonioasă este doar un mit – în realitate, este nevoie de mai mult decât de iubire pentru a menține o relație pe cuplu termen lung.

3. Un alt motiv pentru care relațiile bazate pe miturile romantice eșuează din cauza faptului că acestea sunt nerealiste sau au cerințe de neatins pentru mulți oameni din ziua de astăzi, așa că, încă din start, nu au nicio șansă de a deveni realitate.

4. Și, în sfârșit, unul dintre cele mai comune motive pentru care relațiile bazate pe mituri amoroase eșuează este faptul că un cuplul care crede în ele nu abordează problemele direct, cu responsabilitate și cu empatie atunci când acestea apar.

Unele mituri despre iubirea romantică sunt transmise din generație în generație făcând deseori ravagii în rândul cuplurilor tinere. 


În materialul video de mai jos, veți afla cum se manifestă aceste mituri și cum puteți evita capcana lor în relația voastră de cuplu.

PLAY VIDEO – MITURI DESPRE IUBIRE CARE DISTRUG RELAȚIA DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

June 1, 2021

IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR SENTIMENTALE DE CUPLU

Modul în care percepem lumea, felul în care înțelegem să relaționăm cu cei din jur, toate acestea le învățăm de la o vârstă fragedă din mediul familial în care copilărim.
Comportamentele, limbajele iubirii și comunicarea emoțională cu părinții sunt elementele cheie care contribuie în mod covârșitor la formarea noastră ca adulți. Așadar, copilăria este punctul de plecare al vieții noastre amoroase.

Cuplul parental este primul nostru model al relațiilor de iubire și de coabitare

Ceea ce vedem, expermentăm și simțim în mediul familial vom integra în subconștientul nostru. Vom fi impregnați de toată atmosfera parentală care ne înconjoară. Tot ce se întâmplă în jurul nostru în copilărie ne va influența relațiile viitoare de la vârsta adultă. Vom observa astfel că relația părinților noștri poate fi regăsită, într-o formă sau alta, în propriile noastre relații sentimentale de cuplu.

Tu ce asemănări observi între relația din copilărie pe care ai avut-o cu părinții și relațiile sentimentale de cuplu din prezent? 

Atașamentele din copilărie – sigure și nesigure

Încă de la naștere noi exprimăm așa-numitele comportamente de atașament (plâns, țipete, râs) care au rolul de a apela la ajutor sau de a ne ține pur și simplu părinții lângă noi pentru a primi afecțiune și a ne simți în siguranță.
Dacă răspunsurile pe care le obținem din partea părinților sunt adecvate nevoilor noastre, acestea vor facilita dezvoltarea unui sentiment de iubire și încredere în noi. Vom dezvolta astfel un atașament sigur, iar la maturitate tindem să avem mai multă încredere în relația cu noi înșine și cu cei din jur, ceea ce ne va oferi un echilibru stabil între nevoile noastre de protecție și cele de explorare.
Pe de altă parte, dacă comportamentele noastre de atașament sunt respinse sau ignorate de părinți, vom învăța ca pe viitor să le inhibăm, să ni le reținem și chiar să renunțăm în timp să mai apelelăm la părinți, pentru a nu-i deranja. În acest caz vom resimți un sentiment de nesiguranță, de abandon sau de respingere.
Vom dezvolta astfel o formă de atașament nesigur, tindem să evităm contactul cu cei din jur și / sau să fim anxioși.
Evitarea  se manifestă printr-o formă de neîncredere față de ceilalți și dificultăți în asumarea unui angajament pe termen lung.
Dacă suntem cuprinși de anxietate  oom desconsidera relațiile romantice, vom avea impresia că dragostea este greu de găsit și de păstrat. Tindem să ne devalorizăm și ne vom teme în permanență că ne vom pierde partenerul de cuplu.
În materialul video de mai jos am inclus descrierea principalelor stiluri de iubire care de manifestă la maturitate ca efect al atașamentelor dezvoltate în copilărie

PLAY VIDEO – IMPACTUL COPILĂRIEI ASUPRA RELAȚIILOR DE CUPLU 

Pe aceiași temă: Jocuri de Manipulare, Autosabotajul – Inamicul din interior , Arhitectura cariereiSindromul impostoruluiAutocunoașterea – 3 întrebări despre viață, Hoții de timp

Comentariile tale sunt binevenite. Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, să-l trimiți și prietenilor tăi!

BannerDP
DEZVOLTARE PERSONALĂ

CONSILIERE - TRAINING - WORKSHOPS

PROGRAME PERSONALIZATE - INDIVIDUALE ȘI DE GRUP

Nu lăsa pe nimeni să-ți dicteze viitorul!

Investește în tine acum!

Comunicare interpersonală - Orientare în carieră
Identificarea valorilor personale - Managementul timpului
Creșterea încrederii în forțele proprii - Motivare
Echilibrare emoțională - Decizii & Rezolvarea problemelor
Armonizarea vieții personale cu planul de carieră

TOTUL LA DOAR UN CLICK DISTANȚĂ DE TINE

Locație

Bacău, România

Arhivă