EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ
PROGRAM DE DEZVOLTARE PERSONALĂ PENTRU ADOLESCENȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

Dezvoltarea capacității de autocunoaștere
Creșterea stimei de sine, dezvoltarea potențialului propriu și revitalizarea spiritului de învingător

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Cunoașterea de sine este cheia dezvoltării personale armonioase. Baza succesului în plan personal, social și profesional.
Iată câteva din temele pe care le abordăm în cadrul workshop-urilor:
- care sunt valorile mele personale care îmi dau încredere în forțele proprii;
- descoperirea propriului potențial creativ și a abilităților ascunse de viață;
- ingredientele autenticității și identității personale;
- acceptarea de sine și stabilirea principiilor de viață;
- formarea imaginii de sine și factorii care influențează dezvoltarea acesteia.
„Viața îți oferă privilegiul de a deveni ceea ce ești cu adevărat” - Carl Jung

Inteligența emoțională
 
Calitatea relațiilor de familie, sentimentale și interpersonale depinde de investiția în dezvoltarea inteligenței emoționale

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Poate ai remarcat că foarte multe persoane, cu studii și diplome de specialitate, care depun efort, timp și pun pasiune în ceea ce fac, nu se simt împlinite în plan personal și nu ating succesul dorit în plan profesional.
De ce?
Pentru că educația formală, efortul și pasiunea nu sunt suficiente pentru a atinge starea de excelență în viață.
Inteligența emoțională este elementul cheie care te ajută să construiești relații personale, de familie, de cuplu, de prietenie și profesionale de succes.
Dacă îți ignori să-ți dezvolți inteligența emoțională atunci nu vei înțelege mesajul pe care stările emționale proprii sau a celor din jur ți le transmit. Poate ai simțit asta în timpul unui examen în care, copleșit de emoții, nu-și aduceai aminte mai nimic din ceea ce ai învâțat.
Când vei ști cum să decodifici mesajele emoționale vei putea lega mai ușor relații armonioase, echilibrate și autentice cu cei din jur.
Vei avea astfel un control mai eficient asupra impulsurilor emoționale, îți vei crește capacitatea de rezistență la stres și vei căpăta mai multă încredere în propriile forțe.

Dinamica relațiilor sentimentale
 
Ce declanșează dragostea? Dar iubirea? De ce îți dorești o relație sentimentală? Cum îți alegi partenerul de cuplu?

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Relațiile sentimentale nu se armonizează de la sine, nu devin mai statornice odată cu vârsta, cu statutul social, cu siguranța financiară sau de altă natură. Sunt cupluri disfuncționale în toate țările, de toate etniile, din toate clasele sociale, sărace sau bogate, din mediul urban sau rural etc.
O relație de cuplu echilibrată nu există de la sine, ea se construiește în timp, cu răbdare și înțelegere.
Pentru a cristaliza o relație de cuplu sănătoasă și echilibrată ai nevoie de câteva cunoștințe care să-ți pună în valoare sentimentele și trăirile sufletești.
Workshop-urile vor aborda teme precum: Alegerea partenerului de cuplu; Armonie și conflict în relațiile de cuplu; Miturile și arhetipurile iubirii; Stiluri de viață și stereotipuri în relațiile sentimentale; Tipuri de atașamentele între partenerii de cuplu; Romantism și realism în relația de dragoste; Limbajele iubirii; Teama de intimitate.
Acestea sunt doar o parte din subiectele propuse însă vom dezvolta și alte teme pe care le veți propune spre dezbatere.

Empatia și relațiile interpersonale
 
Empatia este inima oricărei relații autentice. Fără ea legătura se va destrăma.
 

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Empatia crează punți emoționale între oameni, deschide ferestre sufletești și conectează sentimente și trăiri interioare profunde.
Empatia este un dar care trebuie prețuit, dezvoltat și cizelat.
Într-o relație bazată pe empatie te simți în largul tău, ai parte de înțelegere și compasiune autentică, te simți valorizat, apreciat și respectat.
Empatia te ajută să vezi ce se ascunde în spatele măștilor și rolurilor jucate de cei care afișează personalități de fațadă.
Empatia deschide calea unei comunicări sincere care îți permite să te manifești așa cum simți, liber, fără prejudecăți, fără resentimente.
Relația empatică este una benefică, relaxantă și reconfortantă, plină de înțelegere, acceptare și căldură.
Workshop-urile te vor ajuta să-ți cultivi și să-ți dezvolți puterea empatică pentru a-i înțelege mai profund pe cei din jur și totodată pe tine.

Dezvoltarea gândirii critice
 
Gândirea critică îți permite să emiți judecăți documentate, argumentate, responsabile și totodată să le înțelegi pe ale altora

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Informațiile, principiile și conceptele teoretice sunt importante, însă nu pot fi puse în valoare decât dacă sunt pe deplin înțelese și aplicate.
Învățarea unui set de cunoștințe în școală nu este suficientă pentru a face față provocărilor vieții, mai ales că mediul social și ocupațional este într-o schimbare permanentă și accelerată.
Pentru a avea succes în ceea ce-ți propui trebuie să-ți dezvolți capacitatea de a sorta informația, de a o sintetiza și analiza eficient astfel încât să-i dai un sens și s-o transformi într-un comportament practic, aplicabil și realizabil.
Workshop-urile de dezvoltare a gândirii critice te vor ajuta să discerni care informații sunt relevante și care nu, să dai noi înțelesuri lucrurilor, să faci conexiuni între informații, să le conferi valoare și aplicabilitate.

Luarea deciziilor &
Gândirea creativă
Calitatea deciziilor pe care le iei în viață fac diferența dintre succes și eșec
 

INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Deciziile sunt foarte importante în viață, mai ales cele care fac diferența dintre ce-ți dorești să fii și ceea ce ai devenit.
Problemele de viață, personale sau profesionale, diferă de cele întâlnite în școală. Ele au un nivel ridicat de noutate, rezolvarea lor necesită creativitate iar soluțiile găsite au un nivel semnificativ de incertitudine.
La workshop-urile de management al deciziilor și de dezvoltare a gândirii creative vei afla:
- să explorezi modul în care interacționează gândirea creativă cu procesul de luare a deciziilor;
- care sunt principalele instrumente care te ajută în luarea deciziilor;
- cum anume să-ți dezvolți gândirea creativă și cum să o folosești în luarea deciziilor;
- care sunt metodele de evaluare a alternativelor;
- cum să folosești gândirea creativă pentru a lua decizii importante de viață.
„Cu logica ajungi din A în B, cu imaginația ajungi peste tot” - Albert Einstein